Mandala Premier!

Kedves Nézőink!

A 28. Mandala Nyár “Hyppolit, a lakáj” c. augusztusi 09-ei (péntek) előadása a Schneidernét alakító Szabó Anikó színművésznő sajnálatos balesete miatt augusztus 11-én (vasárnap) lesz megtartva! Így Schneiderné szerepében Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművésznő lesz látható, aki a “váratlan” felkérésnek augusztus 10-én (szombat) és 11-én (vasárnap) tud eleget tenni. Az augusztus 09-ére (péntek) megváltott jegyek tehát augusztus 11-ére (vasárnap) érvényesek!

Szabó Anikó művésznőnek mielőbbi gyógyulást kívánunk!

Mandala Dalszínház

 

2019. augusztus 09-10-11. (péntek-szombat) 20.30 óra
(Esőnap: aug. 11.)
és
augusztus 22. (csütörtök) 20.00 óra
(Esőnap: aug. 29.)
Görög Udvar

Zágon-Nóti-Eisemann:
Hyppolit, a lakáj
(zenés vígjáték két felvonásban)
Hyppolit Bódis Gábor
Schneider Mátyás Mikó István (Jászai-díjas, Érdemes Művész)
Aranka, a felesége Szabó Anikó
Terka, a leányuk Cserjési Beatrix
Nagy András Bacskai Zsolt
Makáts, főtanácsos Bencze István
Makáts Csaba Kovács Attila
Mimi, lokáltáncosnő Vajnárovics Viktória/Germán Lívia
Julcsa Germán Lívia/Molnár Ágnes
Tóbiás Bánhidi Péter
Kertész Hugó Nánási Gábor/Marinka Roland
Kertészné Makkai Adrienn/ Sándor Luca
Weimann Béla Bugarin András
Pankotay Péri Pál Szendrei Gábor/Rozsályi Márkó
Hédi, a felesége Krutilla Fruzsina
3 munkás Simai György, Szabó László, Nánási Gábor

Rendező: Mikó István (Jászai-díjas, Érdemes Művész)

Díszlet: Tóth Kázmér (Scabello)
Jelmez: Mandala Team
Koreográfia: Borbély Krisztina

 

A “Hyppolit, a lakáj” Kabos Gyula első hangosfilmje, mely mai napig rendkívül népszerű, rendszeresen műsorra tűzik a TV csatornák. A szerzők időtálló remekművet alkottak, melynek üzenete napjainkban is aktuális, így a színpadi változat is rendre megjelenik a színházak repertoárján. Nem véletlen, hiszen a zseniális, parádés, fordulatokban gazdag szövegkönyv önmagában is tökéletes remekmű, amely sikergyanús, de a siker lehetőségét csak növelik Eisemann Mihály fülbemászó, kellemes dallamai.

A “Hyppolit, a lakáj” mandalás bemutatójának ötlete még  a Mandala Dalszínház Alapító Igazgatójától, – a tavaly sajnálatos módon elhunyt – Dobos Lászlótól származik. Laci kérte fel néhány éve Mikó Istvánt (Jászai-díjas, Érdemes Művész), hogy a tökéletes alapanyagot Ő állíttsa majd színpadra a Mandala Dalszínház művészeivel. Nem véletlen, hiszen Mikló István jó ismerője a Kabos filmek színpadi változatainak és zseniális megformálója kisembernek, így – úgy gondoljuk – telitalálat, hogy a darab mandalás verziójában Kabos Gyula egykori legendás szerepében (Schneider Mátyás)  is Ő látható.

Mikó István egyben alapító tagja a Kabos Gyula társaságnak, amely megszervezte Kabos Gyula hamvainak hazaszállítását és újratemetését. Így természetes, hogy Mikó Istvánhoz közel állnak a Kabos filmek és szerepek. Első közös munkája is a Mandala Dalszínház társulatával egy Kabos film, a „Csúnya lány” c. színpadi változata volt, melyben Bogdán Artúrt alakította.

Örülünk, hogy Dobos László Alapító-Igazgatónk ötlete megvalósult és a “Hyppolit, a lakáj” felkerült színházunk repertoárjába! Nagyon sajnáljuk, hogy Laci a premier napját már nem élhette meg, de hisszük és tudjuk, hogy a csillagok közül figyeli, hogy minden rendben van-e és fogja a kezünk!

 

Az egyszerű sofőr, Schneider Mátyás fuvarozási vállalkozása hirtelen nagyon sikeres lesz. A család gyorsan meggazdagodik, egy nagy villába költöznek és tulajdonképpen azt sem tudják, hogy mihez kezdjenek rengeteg pénzükkel.  A feleség úgy gondolja, hogy mint minden gazdagnak, nekik is jár egy lakáj, így aztán szerződteti Hyppolitot, aki elkezdi rákényszeríteni az egyébként egyszerű családra azokat a szokásokat, amelyeket az arisztokrata családoknál látott. A legrémesebb számukra talán az Operába járás, amit az összes családtag a pokolba kíván. Emellett persze szerelmi szál is van a történetben. Nagy András, akiről csak a történet végén derül ki hogy arisztokrata és aki a lány apjának cégénél dolgozik, szerelmes  Schneiderék lányába, Terkába. A lánynak is tetszik a férfi, de Schneiderné inkább a bájgúnár, semmittevő dendihez, Makács Csabához akarja feleségül adni, mert ő a társadalmi ranglétrán feljebb helyezkedik el.

A történet megmutatja , hogyan keverednek össze a társadalmi és a kényszerűségből erőltetett szerepek, a státuszok és a valódi értékek  és aki nevetséges az hogyan lesz még nevetségesebb.